Η Κύθνος εκτός από πολύ καλό έδαφος για πεζοπορία έχει και πάρα πολύ όμορφες παραλίες, καθαρές, γεμάτες άμμο και χωρίς καθόλου πέτρες. Τα θαλασσινά νερά της Κύθνου είναι καταγάλανα και τιρκουάζ. Απολαύστε λοιπόν τις καλοκαιρινές σας βουτιές εξερευνώντας όλες τις παραλίες του νησιού.

Κάποιες από τις παραλίες που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι:

   
Στην Κύθνο ο επισκέπτης μπορεί να εξερευνήσει την Eλληνική μεσογειακή γαστρονομία του νησιού σε όλα τα φιλόξενα παραδοσιακά ταβερνάκια του.

Το παραδοσιακό πιάτο της Κύθνου είναι τα σφουγγάτα , ένας νόστιμος μεζές τοπικού τυριού που τρώγεται όλες τις ώρες. Επιπλέον, στην Κύθνο υπάρχει μεγάλη ποικιλία από αυθεντικό θυμαρίσιο μέλι, που θεωρείται από τα καλύτερα στην Ελλάδα, αλλά και διάφορων μελισσοκομικών προϊόντων.

Μη χάσετε, λοιπόν, την ευκαιρία να επισκεφθείτε ένα παραδοσιακό τυροκομείο και μελισσοκομείο στην Κύθνο και να προμηθευτείτε για εσάς και τους αγαπημένους σας μερικά βαζάκια με “γεύση” Κύθνου!
Στην Κύθνο, όπως και σε όλα τα Κυκλαδίτικα νησιά, εδώ και πολλούς αιώνες οι κάτοικοι δείχνουν την πίστη τους προς τον Χριστιανισμό, χτίζοντας ξωκλήσια. Εδώ ξεπερνούν τα 130 και συνήθως τα διακρίνει κανείς από ένα κυπαρίσσι που βρίσκεται μπροστά από κάθε ξωκλήσι. Αν σας ενδιαφέρει ο Θρησκευτικός τουρισμός, τότε η Κύθνος είναι ένας ιδανικός τόπος για εσάς. Μερικοί θρησκευτικοί προορισμοί που αξίζει να επισκεφθείτε είναι η Παναγιά του Νίκους, η Παναγιά η Φλαμπουριανή, η Παναγιά η Στρατηλάτισσα, η εκκλησία του Αγ.Μηνά και η εκκλησία του Αγ.Σάββα.

Η Κύθνος, όμως, φημίζεται ιδιαιτέρως για την Παναγιά Κανάλα η οποία είναι η αγαπημένη του νησιού και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους χώρους προσκυνήματος στις Κυκλάδες. Η Παναγιά Κανάλα, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και θεωρείται θαυματουργή. Όπως αναφέρει ο θρύλος, το 1869 μία ομάδα ψαράδων βρήκε στο στενό–κανάλι ανάμεσα στην Κύθνο και την Σέριφο, την εικόνα της Παναγιάς και έτσι, ονομάστηκε η εκκλησία Παναγιά Κανάλα.

Επιπλέον η Κύθνος έχει ταυτίσει το όνομά της με τον Άγιο Ιγνάτιο ο οποίος καταγόταν από εκεί. Καταγραφές αναφέρουν πως ο Άγιος Ιγνάτιος γεννήθηκε τον 18ο αιώνα μ.Χ., στην Θέρμη, την σημερινή Κύθνο. Ο Άγιος Ιγνάτιος σε νεαρή ηλικία αποφάσισε να μεταβεί στο Άγιος Όρος, εγκαταλείποντας κάθε κοσμικό ερέθισμα και αφοσιώνοντας τη ζωή του στο Θεό. Οι σύγχρονοι άνθρωποι της εκκλησίας και όχι μόνο, τον χαρακτηρίζουν ως άνδρα τίμιο, ηθικό, ταπεινό, αγνό, με αγγελική συμπεριφορά και ενέργεια και με πολλά φυσικά ταλέντα, καθώς ελευθέρωσε τους Ορθόδοξους Έλληνες από την Κριμαία, που τότε ήταν κυριαρχημένη από τη Ρωσική αυτοκρατορία. Το 1977 μ.Χ. τιμήθηκε από την Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία με τον τίτλο του Αγίου. Σήμερα μέρος των οστών του φυλάσσεται στην εκκλησία της οικογένειας των Κοζαδίνων στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα, όπου και είχε βαπτισθεί ο Άγιος. Την πρώτη Κυριακή κάθε Οκτώβρη διοργανώνονται εκδηλώσεις εορτασμού προ τιμήν του σε όλο το νησί της Κύθνου.  
Η Κύθνος διαθέτει τρία μουσεία για το κοινό. Το 2014 δημιουργήθηκε το Λαογραφικό Μουσείο Χώρας με πρωτοβουλία των νεαρών της Χώρας. Πρόκειται για μια λαογραφική συλλογή πνευματικών θησαυρών της Κύθνου.

Έπειτα, υπάρχει το Λαογραφικό Μουσείο Δρυοπίδας, ιδρυμένο από το Σύνδεσμο Δρυοπιδέων σε μια παλαιά διατηρητέα κατοικία ακριβώς πίσω από το ναό των Αγίων Αποστόλων. Εδώ μπορείτε να συναντήσετε τα αγροτικά εργαλεία της παλιάς εποχής, τις παραδοσιακές στολές του ξωτάρη και της ξωτάρισσας, τον εξοπλισμό του κελιού, την “κρεβαταριά” και τα υφαντά.

Τέλος, το Εκκλησιαστικό & Βυζαντινό μουσείο βρίσκεται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Δρυοπίδα και δημιουργήθηκε ύστερα από επιθυμία του πατέρα Κωνσταντίνου Γονίδη, με σκοπό την έκθεση των εκκλησιαστικών αντικειμένων της βυζαντινής εποχής καθώς και θρησκευτικών εικόνων που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου. Αξίζει να κάνετε μία επίσκεψη για να γνωρίσετε τη βυζαντινή παράδοση του νησιού.
Το φεστιβάλ της Κύθνου ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2012 με το σύνθημα «Όλη η Κύθνος μια Γιορτή», συνδυάζοντας πανηγύρια και εκδηλώσεις με σκοπό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κάθε χρόνου να ενώνεται όλη η Κύθνος, ντόπιοι και επισκέπτες, σε μια αδιάκοπη καλοκαιρινή γιορτή. Η είσοδος για το φεστιβάλ των Κυθνίων είναι ελεύθερη και το πρόγραμμα αρχίζει με παραδοσιακούς χορούς, προβολή ντοκιμαντέρ για την Κύθνο και την ιστορία της και τέλος, παρουσίαση παραδοσιακών πιάτων.
 
 
Book Now